Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.

Naujienos

Lietuvos regionuose parkūro ir cirko pasirodymas iš Maroko

2022-06-02

 

Birželio 3-5 d. Rūdiškėse, Krekenavoje ir Rietave lankysis parkūro ir cirko atlikėjas iš Maroko – Said Mouhssine (Compagnie Zid) su spektakliu „Rutina“. Spektaklis yra projekto „Crossing Borders“ dalis, finansuojamo programos „Perform Europe“, kuria siekiama permąstyti tarptautinį scenos menų pristatymą įtraukesniu ir tvaresniu būdu. Spektaklio gastroles įgyvendina 11 partnerių iš 8 Europos šalių, dauguma kurių yra SPARSE tinklo, vykdančio profesionalaus meno sklaidą kaimiškose gyvenvietėse, nariai.

 

 

Parkūro ir cirko elementais bei nuoširdžiu juoku prisodrintas pasirodymas „Rutina“ pasakoja apie tai, kas nutinka, kai įstringama kambaryje, kuriame nėra ką veikti. Kambarys šiuo atveju – metafora. Menininkas Said Mouhssine jį traktuoja kaip ribas, kurias sunku peržengti ir kurios neleidžia mums eiti į priekį. Tai ir visuomenės stagnacija, ir geografinės sienos, ir netgi mūsų mąstymo ribotumas.

Pasak Said, pasirodymą sukurti jį įkvėpė jaunuoliai, savo dienas leidžiantys slampinėdami gatvėse ir ramstydami sienas, be vilties ką nors nuveikti savo gyvenime. Atlikėjas šiuo pasirodymu nori suteikti vilties visiems tiems jauniems žmonėms, kurie netiki savo ateitimi, kurie verčiau lieka savo miegamajame nei išeina į lauką ir išbando ką nors naujo. „Noriu jiems parodyti, kad jie turi bandyti vėl ir vėl. Jie turi tikėti savo ateitimi ir kovoti su nuoboduliu, kol supras, ką nori veikti savo gyvenime. Jie turi stengtis ir kurti, ir nebijoti nukristi. Mes visi turime judėti tolyn,“ – sako Said Mouhssine. „Rutina“ yra apie viltį ir asmeninių ribų peržengimą, siekiant pokyčių. Pasitelkdami savo kūną ir protą, galime išsilaisvinti. Tai ir daro atlikėjas: su nuoboduliu jis kovoja judėdamas. Tarsi kiekvienu akrobatiniu judesiu jis galėtų sulaužyti ribojančias kambario sienas...

 

Said Mouhssine – talentingas Maroko menininkas, kurio interesų laukas skleidžiasi nuo laisvojo bėgimo (gatvės akrobatikos) iki cirko. Jis taip pat yra aktorius, režisierius ir kaskadininkas. Nuo pat savo karjeros pradžios jis kuria cirko ir parkūro pasirodymus Maroke. Pradėjęs tiesiog gatvėje, 2007 m. kartu su draugais jis įkūrė pirmąją parkūro asociaciją Maroke. 3 metus studijavo nacionalinėje cirko mokykloje ir 2016 m. sukūrė pirmąjį gatvės pasirodymą „Tartf Lkhobz“, kuriame apjungė parkūrą, šokį ir cirką. Šiuo metu Said gastroliuoja su prancūzų trupėmis „compagnie du 13ème quai“ ir „Compagnie Cabas“. 2020 m. Maroke jis įsteigė trupę pavadinimu „Compagnie Zid“ („zid“ darijų (Maroko arabų) kalba reiškia „judėti“).

 

Nemokami spektaklio „Rutina“ pasirodymai vyks:

Birželio 3 d. 15 val. Statybininkų g. 23, Rūdiškės

Birželio 4 d. 15 val. Birutės aikštė, Krekenava

Birželio 5 d. 14 val. L. Ivinskio g. 5, Rietavas 

Pasirodymus lydės kūrybinės, paties Said Mouhssine vedamos dirbtuvės, kuriose dalyvaus per 30 vaikų iš Rūdiškių ir Rietavo, išbandysiančių parkūro subtilybes.

 

„Perform Europe“ yra ES finansuojamas projektas, kuriuo siekiama permąstyti tarptautinį scenos menų pristatymą įtraukesniu ir tvaresniu būdu, išbandant naujas sklaidos praktikas bei pateikiant rekomendacijas būsimoms ES kultūros finansavimo programoms. Šį 18 mėnesių projektą sudaro tiriamasis etapas, skaitmeninės platformos sukūrimas, finansavimo schemos testavimas ir rekomendacinių gairių parengimas. „Perform Europe“ finansuoja ES programa „Kūrybiška Europa“ ir įgyvendina 5 organizacijų – Tarptautinis šiuolaikinių scenos menų tinklas IETM, Europos festivalių asociacija EFA, Circostrada, Europos šokio namų tinklas EDN ir IDEA Consult – konsorciumas.

 

Tarptautinės spektaklio „Rutina“ gastrolės papildo jau 4 metus asociacijos „Žuvies akis“ Lietuvoje įgyvendinamą projektą „SPARSE“ arba „Profesionalaus scenos meno sklaida Lietuvos regionuose“. Prie regioninio profesionalaus scenos meno sklaidos tinklo šiai dienai yra prisijungę 19 bendruomenių ir per 15 meno organizacijų ar pavienių kūrėjų iš visos Lietuvos. Geografinė tinklo imtis – miesteliai ar kaimiškos gyvenvietės, turinčios mažiau nei 3000 gyventojų. Spektaklio, koncerto, šokio ar cirko projekto pristatymas auditorijai vyksta jų pačių bendruomeninėje erdvėje, padedant vietos koordinatoriams. Šiemet gegužės-lapkričio mėnesiais Valkininkuose, Užpaliuose, Skaudvilėje, Lenkimuose ir kituose 15-oje miestelių bus parodyta beveik 20 teatro, šokio, cirko spektaklių ir muzikos projektų. Projektą ko-finansuoja Lietuvos kultūros taryba.