Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.

Miesteliai - Užpaliai

Užpaliai – miestelis Utenos rajono šiaurėje, abipus Šventosios upės apjuostas gynybinių piliakalnių sistema ir turintis arti 50 lankytinų vietų ar objektų. Daugelis jų yra bendruomenės sambūrių vieta per įvairias kultūrines veiklas. Pastoviai lankomas Krokulės šaltinis, išskirtinai atgyja per Kraštiečių šventę ir Joninių naktyje. Šeimyniškių atodangoje su Konglomerato uola yra koncertavęs Šv. Kristoforo kamerinis orkestras diriguojant prof. D. Katkui, suorganizuota XII – XII A. Užpaliuose vykusių mūšių edukacinė rekonstrukcija  https://www.youtube.com/watch?v=LfO2xOVA16A.

 

Dėmesys krašto kultūrai istoriniu, gamtos ir žmonių bendrystės aspektu Užpaliuose turi gilias tradicijas: 1908 m. Užpaliuose suvaidintas pirmas lietuviškas spektaklis Keturakio komedija „Amerika pirtyje“. Po 8 metų čia pirmą kartą parodytas filmas, apie 1934 m. vyko gražuolės rinkimai. Meninių kolektyvų pasirodymas už rajono ribų dalyvaujant respublikiniuose konkursuose datuojamas nuo 1959 m. Dalyvavimas dainų šventėse, respublikiniuose ir tarptautiniuose kino mėgėjų festivaliuose yra Utenos kultūros centro Užpalių skyriaus veikos kasdienybė, kurioje telpa mėgėjų ir profesionalus menas (įskaitant atvykstančius atlikėjus). Išskirtinis dėmesys skiriamas etnografinei dokumentikai (video medžiaga kaupiama nuo 1968 m.) ir renginiams su žirgais. Žolinės šventė „Paprasčiausiai pasiilgau arklio...“ ir orientacinis žaidimas dviratininkams, raiteliams ir pėstiesiems tai renginiai, sutraukiantys dalyvius/žiūrovus iš įvairių Lietuvos kampelių.

 

Žvilgtelkite į https://www.facebook.com/kulturauzpaliuose/, kurį kuruoja Utenos kultūros centro Užpalių skyriaus renginių organizatorė Birutė Minutkienė – žmogus, kuriam tiesiog patinka gyvenimas ir dalytis juo su kitais.