Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.

Miesteliai - Vidiškiai

Vidiškių miestelis įsikūręs dešiniajame Šventosios upės krante, prie senojo pašto kelio Varšuva-Peterburgas. Vidiškių vardas rašytiniuose šaltiniuose minimas nuo 1502m., o dvaras žinomas jau Lietuvos didžiosios kunigaikštystės laikais. 2022 metais miestelis minės 520 m. jubiliejų.

Miestelyje įspūdingiausias pastatas - Švč.Trejybės bažnyčia, priskiriama vėlyvojo klasicizmo architektūrai. Netoli miestelio yra vienas iš lankytinų ir žinomų objektų – monsinjoro Alfonso Svarinko įkurtas Didžiosios apygardos partizanų parkas, o už poros kilometrų į rytus randasi Šventupės dvaras. Šis dvaras įtrauktas į turistinį maršrutą „Dvarų žiedas“ Ukmergės raj. Šiuo metu ten veikia biblioteka ir Šventupės kultūros skyrius.

 

Iki šių metų tiek bendruomenė, tiek kultūros skyrius neturėjo tinkamų patalpų kur galėtų rengti didesnius renginius. Tačiau tiek bendruomenė, tiek kultūros skyrius aktyviai organizavo savo veiklas. Kultūros namuose veikia 2 dideli saviveikliniai kolektyvai: Folkloro kolektyvas „Ulyčia“ - 3 dainų švenčių dalyvis ir kapela „Volungė“. Rengiama nemažai tradicinių renginių, kurių vienas didžiausių - Šv. Baltramiejaus atlaidų šventė, vykstantis rugpjūčio paskutinį savaitgalį, į kurį susirenka daugiau kaip 500 dalyvių ir žiūrovų.

 

Bendruomenės aktyvo dėka sutvarkytas bendruomenės parkas, kuriame pastatyta lauko scena, įrengta vaikų žaidimų aikštelė, lauko treniruokliai. Pernai metais ŽŪM projekto dėka sutvarkytas paplūdimys. Šiuo metu renovuojamas daugiafunkcinis pastatas, kuriame įsikurs seniūnija, ambulatorija, bendruomenės namai ir kultūros namai.

 

Janė Giedraitienė: „Jau 19 metų dirbu kultūrinį darbą. Ypatingai sudėtingi buvo pastarieji metai, kai esame priversti dirbti nuotolinį darbą. Ir iš 3 darbuotojų likau viena.  Mano pagrindinis darbas buvo organizuoti renginius, rengti planus, ataskaitas, teikti projektus, organizuoti edukacinius užsiėmimus. Mokau pinti aukštaitiškas juostas, megzti riešines. Karantino metu išmokau rišti šiaudinius sodus. Mano sodai dalyvavo Trakuose respublikinėje parodoje. Domiuosi vaistažolėmis, jas renku ir naudoju, pasakoju žmonėms apie jų naudą. Renku kraštotyrinę medžiagą apie Vidiškių kraštą. Priklausau Ukmergės raj. Etnokultūros tarybai. Puikiai moku senąją vidiškietišką šnektą.“